Se & göra

På Huseby Julmässa kan du tillbringa en hel dag. Här finns en stor variation av utställare i flera olika lokaler. Provsmaka mathantverkarnas delikatesser och imponeras av slöjdarnas vackra produkter. Besök Florence Stephens hem i Slottet och lyssna till berättelser om Husebys historia från kunniga guider. Handla julblommor i Växthuset, brukets egna produkter i Brukshandeln eller juldekorationer i Gamla Smedja. I Slottets källare tillverkas polkagrisar, i Järnbruket finns tomtens pysselverkstad, vid Växthuset sker ponnyridning och körning med häst och vagn under helgerna. Värm dig med julfika i Mejeriet eller varför inte julbuffé i Stallet? De rutinerade besökarna går först igenom de olika lokalerna, hittar sina favoriter bland utställarna, tar något gott att äta och avslutar med besök hos favoriterna bland hantverkare och matutställare.

Mat

Julmässan på Huseby låter ingen gå hungrig. Välj mellan viltwok, urgoda räkrullar, grillade rätter, julbuffé eller härliga vegetariska alternativ. Ett stort utbud med något för alla!

I Stallet serveras en  prisvärd och populär julbuffé där all den goda maten är hemlagad: Sillbord, kallskuret och småvarmt dukas upp på buffé. Julbuffén går att förboka för så väl grupper som privatpersoner. Vi tar även emot drop-in i mån av plats.

I det gamla Mejeriet vid kanten av Helige å ligger Elisabeths Trädgård Restaurang & Café. Här serveras det värmande soppor och matiga mackor.

Längs Bruksgatan erbjuds korv, köttbullar, hamburgare, viltkebab och grillrätter, viltwok och lax- och skaldjursrullar. Kaffe och smarriga sötsaker som danska aebleskiver med sylt, stora pepparkakor och donuts m.m. Varm slottsglögg finns på flera platser. Hos Fogarolli i Masugnen serveras varm choklad, Italienskt espressokaffe med cantucciniskorpor som tilltugg, lagat av professionella baristor.

Aktiviteter

Besök Slottet – Florence Stephens hem. Fröken Florence var en mycket speciell personlighet, omgiven av skandaler och kungligheter och stod under 1950-talet i centrum för den mycket uppmärksammade Husebyskandalen. Under julmässan hålls Slottet öppet och du kan vandra på egen hand genom gemak och salonger och uppleva känslan av Frökens vackra hem, inrett i 1800-talsstil, orört sedan hennes död. På plats finns kunniga guider som gärna berättar mer om Fröken och Husebys fascinerande historia.

Missa inte polkagristillverkningen i Slottets källare. Virestads folkdanslag gör polkagrisar på traditionellt vis och låter alla provsmaka. Men helst köper du en strut med de helt nylagade polkagrisarna förstås.

Träffa Tomten i pysselverkstaden i Järnbruket. Prova på att rida, ponnyridning erbjuds utanför Växthuset. Framför Slottet erbjuds skjuts med häst och vagn runt området. Tomteorkestern underhåller och spelar samtidigt som de marscherar runt området.