Slottet

På Slottet har tiden stått stilla sen flickorna Stephens lekte här för hundra år sedan och Patron hälsade Kung Oscar II välkommen in i salongerna. Här kan man fortfarande höra kvinnornas frasande kjolar, husornas raska steg och hundarnas tassande över de vackra mattorna och ännu känns doften av cigarr och pipor i herrarnas skrivrum.

Florence ville bevara slottet till eftervärlden

Fröken Florence Stephens som var den sista privata ägaren till Huseby Bruk, kallade själv sin Herrgård för Huseby Slott, ett vackert namn för byggnaden som ligger strax bredvid Helige Å. Eftersom Fröken Florence ville att hennes hem skulle vara kvar så som det var under hennes uppväxt, är Slottet bevarat med hela sin inredning sedan i slutet av 1800-talet. Här finns över tjugo rum, alla med sin historia och med sina möblemang och föremål.

Ovärderliga skatter

Ännu lyser kristallkronorna i de vackra salongerna och sängarna är bäddade som om de väntar på att familjen ska gå till sängs. I det unika Kuriosakabinettet, finns en samling märkvärdigheter – en egyptiskt sarkofag, relikskrin, Jerusalems Tempel, en mammuttand och mycket mer. Totalt 5000 föremål! Allt insamlat av Frökens ”Grandpa” Professor George Stephens under 1800-talet.

Svag för kungligheter

I Kungens sovrum ligger gepardfällen som han satte ned sina fötter på kvar och sänghimmeln tronar över mamma Elisabeths broderade överkast i filéspets. Det är lätt att tänka sig hur Fröken Florence var värdinna vid bordet i Biblioteket när Kung Gustav V var gäst i huset under militärmanövern 1938 och bordet var dukat med den vackra bordsplatån där ljusen och blommorna speglade sig.

 

Läs mer om guidade visningar på Slottet här.