Vad är Huseby Bruk?

Att komma till Huseby är som att kliva tillbaka i tiden och landa i en annan värld. Här forsar ån genom bruket, lilla brukshandeln säljer gammaldags karamellstrutar, grönsakerna frodas i köksträdgården och husan fejar på slottet.

Huseby Bruk är ett gods som ligger en bit utanför Växjö i Småland. Tiden stannade här för 100 år sedan och du som besökare kan kliva in och uppleva epoken då Joseph Stephens var patron på bruket, då hästarna arbetade tillsammans med statarna och allt var en egen värld där det som odlades togs tillvara i slottsköket.

Här finns ett Slott i bruksmiljö, park, trädgård och restaurang. Hela området är ett byggnadsminne. Vi erbjuder guidade visningar, upplevelser, utställningar, pedagogisk verksamhet och avslutar säsongen med Nordens största Julmässa under nio dagar i november. Däremellan händer det mycket på bruket.

Huseby Bruk förvaltas av Statens Fastighetsverk. Den publika verksamheten drivs av Huseby Bruk AB, ett kommunalt bolag som ägs av Alvesta och Växjö kommun. Den sista privata ägaren Florence Stephens testamenterade Huseby Bruk till staten vid sin bortgång 1979. Sedan 1982 är Huseby ett publikt besöksmål som bedriver verksamheten i frökens anda enligt uppdraget i testamentet.