Huseby Bruk vinner Turismpriset i Kronoberg

Huseby Bruk, en gång hem för den legendariska fröken Florence Stephens, har genom åren utvecklats till en unik destination i Småland och är nu Kronobergs läns kandidat till Stora Turismpriset. Bruket har en fascinerande historia som levandegörs, men man är långt ifrån kvar i det förflutna. Genom att väva samman dåtid, nutid och framtid blir Huseby Bruk ett besöksmål med många dimensioner.

I slottets gemak har tiden i princip stått stilla sedan 1800-talet och man kan få en inblick i hur den sista privata ägaren, Florence Stephens, levde här fram till sin död 1979. Men bortom den historiska charmen i slott, trädgårdar och bruksbyggnader har Huseby också en blick mot framtiden. Styrt av fröken Stephens testamente har bolaget ett grunduppdrag – att inte bara förvalta och bevara godsets kulturarv, utan också att belysa vikten av skog och vatten. Denna dubbla mission — att respektera det förflutna och forma framtiden genomsyrar allt de gör. Med sitt kunskapscenter “skog och vatten” pekar de mot hållbara lösningar och samarbetar med såväl forskare från universitet och högskolor som Tekniska museet. Genom stöd från Kampradstiftelsen har Huseby Bruk också fått möjlighet att djupdyka i de historiska arkiven.

– Vi är så klart väldigt stolta och glada över att bli uppmärksammade på det här sättet, säger Sofie Magnusson, VD på Huseby Bruk. Vi har under många år förvaltat arvet efter Florence Stephens enligt hennes önskemål. Det har för oss in på många vägar – allt från att bevara slottet ”som på pappas tid” till fokus på skog och vatten som är en viktig del av godset. Våra ledord är äkthet, kvalitet och hållbarhet, fortsätter Sofie. Underbart med ett kvitto på att vi tänkt rätt!

Huseby Bruk är i högsta grad levande och spännande aktiviteter avlöser varandra allt efter årstid. I november lyser juleljus upp Nordens största julmässa och på våren vaknar den eleganta parken och trädgården till liv. Däremellan blir det promenadteater kring ”skandalen på Huseby”, fjäderfäutställlning och hingstpremiering. Allt i fröken på Husebys anda.

Eric Wickell är VD på Destination Småland och juryns ordförande i Kronobergs län:
– Huseby bruk är ett av länets största besöksmål och ett som ständigt har utvecklats. De passar väl in på kriterierna Tillväxtverket anger – nytänkande, innovativt och hållbart. De har också under lång tid uppvisat en stabil drift och en förmåga att involvera lokalbefolkningen.
– Absolut en värdig vinnare enligt en enhällig jury, avslutar Eric.

 

Motivering
Huseby Bruk brukar kulturarvet respektfullt och bedriver hållbar utveckling samtidigt som historien bevaras. Genom att väva samman dåtid, nutid och framtid blir Huseby Bruk inte bara ett besöksmål att uppleva idag, utan också en plats där man bidrar till en bättre framtid. Edutainment på riktigt!

Stora Turismpriset delas ut till ett företag eller annan organisation som på ett nytänkande och innovativt sätt bidragit till utveckling av besöksnäringen. Dessutom ska de arbeta för att utveckla och sprida kunskaper om hållbar utveckling. Tillväxtverket är huvudman för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism som delar ut priset för 30:e året i rad och arbetar för att sprida kunskap till aktörer inom turism och besöksnäring. De 21 kandidaterna nomineras av turismorganisationerna i sina respektive län. Priset delas ut den 6 december på Münchenbryggeriet i Stockholm i samband med konferensen Besöksnäring på agendan.