Huseby & Imperiet - Husebysalongerna
28 augusti 2025
Joseph Stephens köpte Huseby bruk under det svåraste hungeråret i Småland 1867. Då lämnade människor Småland för ett bättre liv i USA eller norra Europa samtidigt som många av gårdarna och skogsfastigheterna auktionerades ut till köpare från Danmark och Tyskland. Joseph kom med en förmögenhet som han tjänat inom världens största arbetsmarknad och världens största infrastrukturprojekt: järnvägsbygget i det brittiska Indien.
Den här kvällen ägnar vi åt den nya forskning som gjorts av historiker vid Linnéuniversitetet som förändrar historieskrivningen om Huseby bruk och Småland. I det lilla perspektivet kom en 29-årig man till Småland med kapital och kunskap från Indien, utan att veta hur man driver ett gods. I det stora perspektivet var det en resa för smålänningarna från att leva i en av de allra fattigaste regionerna i Europa till att vända ekonomin genom små- och storskalig industri och skogsbruk. Det brittiska imperiet flyttade in på Huseby och växte in i den småländska myllan.
Gunnel Cederlöf är professor i historia och forskar om Indien. Hon har lett forskargrupper i flera projekt om det globala Huseby. Hon berättar om hur forskningen har satt både Huseby Bruk och Smålands moderna historia i ett nytt ljus.
Eleonor Marcussen är lektor i historia och forskar om Indien och Bangladesh. Den här kvällen berättar hon om hur Joseph Stephens etablerade sig på Huseby. Hans 10 år i Indien gjorde affärsnätverken på Huseby både regionala och globala.
Arun Kumar är Assistant Professor (lektor) i historia vid Nottinghams universitet. Han har forskat vid Linnéuniversitetet om kontraktörer som Joseph och arbetare vid Josephs projekt vid järnvägen i Indien. Vi hör Joseph tala genom sin brevväxling och sina dagböcker. Arun talar engelska.
Malin Lennartsson är docent i historia och forskar om medlemmar av familjen Stephens. Josephs klassresa från Köpenhamn och järnvägsbygget i Indien till godsägare påverkade också hans familj. Malin berättar ur sin nya bok om Joseph och Elisabeth Stephens liv på Huseby.
Pris 250 kr per person. 150 kr för barn upp till 16 år.
Biljetten gäller även för entrépriset under dagen.
Föreställningen börjar kl. 18.00 i Hyvleriet och pågår i ca 1 timme. Alla platser är onumrerade.
Det kommer även att finnas servering i Snickeriet.
