Huseby Julmässa

Huseby julmässa under nio dagar i november, är med sina utställare, hantverkare och mathantverkare, en av landets och hela Nordens största evenemang för genuint hantverk och småskaligt tillverkad mat, ofta direkt från gårdsföretag.

Ta dig tid

Huseby julmässa erbjuder ett fantastiskt utbud av utvalt hantverk och mathantverk från hela landet. Hantverkare väljs med omsorg ut varje år för att få delta på mässan. Mathantverket är småskaligt och ofta gårdstillverkat.

Du tillbringar lätt en hel dag på Huseby julmässa.

Förutom utställarna som du hittar i  sju olika lokaler finns den Gamla Smedjan med butik och information, Biskopshuset med sin keramik och Kronobergsslöjdarna i Grevebyggnaden.

Slottet har öppet för besök varje dag, bevarat precis som när Fröken Florence lämnade det.

Stallet dukar upp det godaste från julbordet.  Mejeriet serverar matiga mackor, värmande soppor och god fika. På området finns flera foodtrucks med grillat, vilträtter, vegetariskt och mycket annat gott att äta på området.

När skymningen faller lyser hundratals granar och tusentals marschaller upp område och bidrar till att skapa en magisk stämning.

Hantverk

Njut av all den kreativitet och kunskap som finns samlad här under julmässan. Smide, keramik, korgmakeri, ljusstöpare, hemvävda dukar, glaskonst, karvsnitt och svep, träslöjd i alla tekniker, allt finns. Handtillverkade julbockar, halmarbeten, handstöpta ljus, eneslöjd som doftar och tomtar i alla former.

Matbodar

Landets största ansamling av gårdsföretag låter det vattnas i munnen. Ladda för julbordet med bland annat brännvinsost, knäcke, gammaldags rökt storkyckling, lingonbröd, korvar, marsipan, vilt, heminlagd sill, struts och en flaska av brukets egen glögg.

Mer information om program och utställare finns på Julmässans hemsida.