Park & Trädgård

Den kulturminnesmärkta parken framför Husebys vackra herrgård är anlagd i tysk stil, högsta mode för tvåhundra år sedan. I de symmetriska tapetgrupperna utplanteras varje år agaver med gamla anor på godset.


Upplev 1800-talet i Elisabeths Lustgård

 

Den slingrande rabatten som Elisabeth Stephens anlade till sina tre döttrars ära när de föddes på 1880-talet, fylls med isbegonior, margueriter och olikfärgade suckulenter – samma färgstarka sorter som hon då valde.  Äldsta dottern Florence ärvde det gamla 1600-tals-bruket och hon var mån om att bevara trädgård och park som det var under hennes uppväxt. Gamla odlingsmetoder har alltid brukats i Huseby Bruks köksträdgård. Den har på senare år rekonstruerats efter Elisabeths Stephens intentioner på 1800-talet. Här odlas i naturlig växtföljd, då som nu.  Starkdoftande blommor håller diverse otyg borta från trädgårdslandens kronärtskockor, kardon- spets- och savoykål och olika sorters lök, bönor och ärter. Elisabeths gamla inköpslistor på växter och frön finns bevarade.

 

Att förvalta ett arv

 

Familjen Stephens värnade om historiska raser på sitt stora gods. Nu som då är trädgårdsmästaren en viktig person i brukets skötsel. Höns och färggranna påfåglar ger den rätta stämningen i Elisabeths lustgård. Och en rejäl ardennerhäst drar gräsklipparen över de välskötta gräsmattorna – precis som på hennes tid.

Säsongerna i Herrgårdsparken – Trädgårdsmästaren berättar:

Januari – Februari

I januari och februari börjar året med vinterbeskärning av buskar och fruktträdsbeskärning. En och annan snöflinga skottas bort och i växthuset sås de första grönsaksfröerna till köksträdgården. Agaver och exoter som skall ut i herrgårdsparken slumrar fortfarande gott i kallväxthuset. Fruktträden beskärs för att ge massor med härlig frukt till hösten.

Mars-April

I mars och april är det dags att vårstäda hela parken, allt gammalt skruffs skall bort och löv och kvistar samlas ihop. Vi håller tummarna att vintern släpper sitt grepp och så fort tjälen går ur jorden sätts vårblommor i rabatterna vid Herrgården. Vårlökarna som sattes i höstas tittar upp ur jorden och sprider en förhoppning om vår och värme. Ogräset börjar växa och perennerna skall klippas ner. I växthuset har agaver och exoter vaknat rejält och  såbrättena är fulla med små plantor som skall sättas i köksträdgården. Aprilvädret spelar oss spratt och det gäller att inte få vårkänslor för tidigt och börja så, det gäller att hålla reda på jordtemperaturen annars ruttnar fröna.

Maj

Maj månad bjuder på vårvärme, regn och massor av gräsklippning. Köksträdgården börjas att  göras iordning, dom första fröna sås och de fördrivna plantorna sätts ut i slutet av maj. Penséerna är som vackrast medan tulpaner och narcisser börjar se trötta ut. När den sista frosten har släppt sitt grepp om parken sätts agaverna och exoterna ut. Hönsen släpps ut på grönbete och påfåglarna trumpetar att nu är det vår.

Juni

I juni har grönsakerna börjat rada sig och man kan börja ana hur köksträdgården ser ut i slutet av augusti. Allting spirar och växer, även ogräset som vi jagar frenetiskt. Vårblommor och vårlökar tas upp och ersätts med sommarblommor. Den historiska tapetgruppen planteras.

Juli

I juli är sommarblommorna riktiga färgklickar i parken. I köksträdgården har kålfjärilarna kalas men än dröjer det innan vi människor kan kalasa på den goda kålen. Dom tidiga sommarmorötterna och salladen smakar som godast nu.

Augusti – September

Augusti och september är den vackraste tiden i köksträdgården. Vi skördar för fullt och bär in för tillagning i caféet och restaurangen. Ogräset fortsätter att växa i både rabatter och grusgångar, aldrig vinner man kampen mot ogräset.

Oktober- December

Oktober, november och december bjuder på löv, löv och mera löv. Parken skall höststädas och förberedas inför vintern. Äntligen slutar ogräset att växa. Sommarblommorna tas upp och alla agaver och exoter har flyttat in i växthuset, i köksträdgården har frosten nupit de sista grönsakerna men ända fram till jul skördas de olika kålsorterna så som grönkål och palmkål. Husebys trädgård faller in i en stillsam vila.

Ett par visdomsord på vägen – Hellre regn i juli än frost i maj!