Naturum Kronoberg

Naturum Kronoberg ligger på Huseby bruk, vid naturreservatet Husebymaden. Kom och besök oss och låt dig inspireras. Lär dig mer om länets natur, friluftsliv, kulturhistoria och besöksmål innan du ger dig ut för att uppleva våra djupa skogar, omväxlande odlingslandskap, vackra sjöar och spännande våtmarker. Naturum tipsar och vägleder dig till länets fina smultronställen. Det finns mycket att upptäcka!

Den 300 m2 stora utställningen kan utforskas på egen hand eller kan du följa med på en guidad visning. Utforska de tre största rovdjuren i Kronobergs län – hur mycket väger ett örnbo och vad äter en varg? Gör en spännande historievandring om naturens utveckling från nutid till istid. Titta på älgen i en naturtrogen miljö bland rävar och grävlingar. Se på intressanta naturfilmer och bildspel i upplevelserummet. Lär dig mer om naturvård och få en minnesblick från stormen Gudrun i skogsrummet. Upptäck hur honungsbin arbetar för att göra honung i bikuporna på baksidan av naturum. Det finns även ett barnrum, där barnen kan gissa vilka djur som har lämnat spår efter sig.

Småkryp kan studeras i stereolupp och det finns barnlitteratur i barnens egen kuddhörna. Under sommarsäsongen erbjuder vi guidningar och aktiviteter för alla åldrar och du är välkommen att delta.

 

Naturskola

Naturum ordnar också naturskola under terminerna. Alla årskurser och förskolan är välkomna och vi skräddarsyr er dag efter era önskemål. Läs mer.

Fågelskådning

Under våren finns ornitologer vid Husebymaden för att besvara frågor om fåglar till intresserade.

Dagliga visningar av naturum

Under högsäsong, juni-augusti ges guidade turer i naturums utställning och vid visningsbigården dagligen.

Barnaktiviteter på lördagar och söndagar

Varannan lördag erbjuder vi småkrypssafari och varannan lördag och söndag finns det helt nya spännande familjeaktiviteter.

Kryssa naturreservat

Vid några tillfällen under vår, sommar, höst hittar du naturums guide ute i något av länets naturreservat, för att upptäcka all spännande natur vi har i Kronoberg.

Öppettider 2018:

Mars

24-25, 31 mars kl. 11-17

April

1, 7-8, 14-15, 21-22, 28-29 april kl. 11 -17

Maj-Augusti

1 maj -31 aug kl. 10-17

(Midsommarafton stängt)

September

1 -16, 22-23, 29-30  sept vardagar kl. 10-16, helg kl 11-17

Kontakt

Husebybruk, 340 32 Grimslöv
Tel: 0470-75 20 97
E-post: naturum@husebybruk.se
Besök oss gärna på Facebook

Instagram: @naturumkronoberg #naturumkronoberg