Teknik då, nu och imorgon

Lördagar & söndagar i september och oktober

Teknik – då, nu och imorgon är en utställning där vi får följa teknikens utveckling och dess betydelse från dåtidens Huseby till dess avgörande roll för människor på flykt idag.

Teknik har i alla tider haft betydelse för människors liv, om än på olika sätt, former och utsträckning. Utställningen tar sin början på 1860-talet då Joseph Stephens levde i Indien. 1867 begav entreprenören och teknikern sig till Småland där han 1867 tog över Huseby Bruk. Tack vare bevarade dokument får vi möjlighet att ta del av hur kommunikation och resande kunde gå till på Joseph Stephens tid, på ett i högsta grad levande sätt…

Tidsresan fortsätter och den tekniska utvecklingen blir tydlig i I’m Alive. Genom interaktiv visualisering av flyktingbåtars väg över Medelhavet och berättelser av nyanlända som kommit till Sverige, får vi en inblick i den farliga resa som fört dem hit och om hur digital teknik haft en avgörande betydelse under flykten. I en Virtual Reality-installation guidas vi av 12-åriga Sidra genom ett av världens största flyktingläger. Vi får också möjlighet att själva ta steget in i en nödbostad, likt de som UNHCR använder i just flyktingläger.

I anslutning till Teknik – då, nu och imorgon visas Susanne Demånes installation ”Människan och trädet”. Här gestaltar konstnären vad som händer när man rycks upp med rötterna, om den resa vi som människor gör och som aldrig tar slut. Hur allt till syvende och sist hör samman.

Utställningarna har öppet för allmänhet på lördagar och söndagar i september och oktober kl. 11-17 Entré 50 kr/p, barn under 16 år fritt i vuxens sällskap.