Invigning av Huseby Bruks klonarkiv

15 juni 2019

Välkommen på invigning den 15 juni på Huseby Bruk!
Programmet för odlad mångfald, POM, har utsett Huseby Bruk till klonarkivsvärd för småländska och blekingska perenner och för småländska prydnadslökar och knölar.

Program:

Kl. 14.00 Linnea Oskarsson och Karin Persson från Nationella genbanken och Programmet för odlad mångfald POM berättar om klonarkivet och alla de fantastiska växterna och insamlandet och bevarandet av dem.

Kl. 14.15 Elisabeth Svalin Gunnarsson samtalar med Gunnel Larsson. Gunnel har donerat en väldigt söt liten trädgårdsaurikel som fått sortnamnet ”Krusenstiernska”. Primulan går att spåra tillbaka till Krusenstiernska gården i Kalmar i början av 1900-talet och har gått i arv i flera generationer.

Kl. 14.30 Karin och Linnea från Nationella genbanken och Husebys slottsträdgårdsmästare Ann-Charlotte Hermansson invigningsplanterar en dahlia ur det småländska klonarkivet.

Kl. 14.45 Visning av växterna i klonarkivet.

Kl. 15.30 Elisabeth Svalin Gunnarsson föreläser om Trädgårdens kvinnor – en grön historia

”Kvinnor har i alla tider funnits med i trädgårdsvärlden – även om de inte alltid har varit synliga. Kunskapen har förmedlats genom generationerna – från Eva själv i Paradiset, medeltidens örtkunniga kvinnor och ogräsrenserskor, de viktorianska ormbunkssamlerskorna till dagens kvinnliga trädgårdsmästare. Här får du möta några av dem som betytt mycket för trädgårdshistorien – både kända och okända. Bland andra Hildegard av Bingen, Lady Bute, Gertrude Jekyll, Ellen Key, Selma Lagerlöf, Karin Larsson och naturligtvis fröken Florence Stephens på Huseby. Följ med på en spännande och roligt utflykt i den gröna kvinnohistorien.”

Föreläsningen kostar 50 kr/person och äger rum i Stallet.
Köp din biljett till föreläsningen här.

Under dagen sker försäljning av småländska och blekingska växter ur Grönt kulturarv. Även rosor, pelargoner, perenner och dahlior samt vissa historiska Huseby-växter.

Ardennerklubben Sydost med den stilige ardennern Harry klipper gräs med hästdragen gräsklippare i köksträdgården.