Besök vår utställning HEMMAREBELLER i trädgårdscaféet

Vi är glada över att ha fått ta över och använda delar av utställningen Hemmarebeller som inramning av vårt café här på Huseby Bruk. Under vintern 2018-2019 visades utställningen Hemmarebeller på IKEA Museum i Älmhult. Utställningen är en hyllning till konstnärsparet Karin och Carl Larsson, två svenska ikoner som bröt mot sin tids strikta och formella inredningsideal. Karin Larsson och brukets ägarinna Elisabeth Stephens var samtida, fast de levde två helt olika liv. Elisabeth på Huseby slott levde i en högre ståndsmiljö, med tjusiga salonger, gyllenläder på väggarna och tunga draperade gardiner. Karins liv utspelade sig i en borgerlig miljö som motsvaras av det uttryck vi har återskapat i vårt café, ett praktiskt, funktionellt och ombonat allrum som speglade hela familjens olika aktiviteter. Gemensamt för dessa kvinnor är deras passion för odling, trädgård och mat. Maten vi serverar har hämtat inspiration från Karins matlagning och råvarorna kommer från Elisabeths trädgård.

I Karin och Carl Larssons hem fick barnen ta plats, synas och höras och familjens hus inreddes i nya modiga färger och mönster. Familjen Larssons moderna idéer kom att förändra synen på hemmet. Termen ”allrummet” blev senare ett begrepp för det fenomen de skapat; en plats för familjens gemensamma aktiviteter. I utställningen Hemmarebeller har IKEA Museum föreställt sig hur paret Larssons hem skulle ha sett ut om de hade levt idag. Vilka behov och värden lever kvar och hur skulle deras vision hemmet som en plats för gemenskap, lek och lärande kunna se ut i dagens och morgondagens hem?

Utställningen och Elisabeths Trädgård Restaurang & Café är inrymt i det gamla Mejeriet i köksträdgården precis vid Helige å. Välkomna!