Djuren på Huseby

Nere i köksträdgården hittar man Familjen Stephens hundhus, här sprang det tidigare runt mopsar och andra små lurviga hundar av olika slag. Numera är det påfåglarna och hönsen som håller hov i det fina lilla gula åttkantiga huset. Gänget som numera bor i hundhuset är:

Albin

Dramaqueen och hypokondriker till påfågelhane. Är lite låghalt efter en skada som han ådrog sig i ungdomen, frågar du honom själv så uppstod skadan när han försökte rädda en vacker mö från att svimma. För det mesta spankulerar han runt på stadiga ben men när han inte får som han vill haltar han mer än vanligt.

Flingan

En blyg liten snövit påfågeltjej som älskar godis. Är lite avvaktande för det mesta men vankas det godis så lägger hon huvudet på sned och blinkar med sina vackra ögon. Hon är en riktigt rar liten sötnos som man bara måste tycka om.

Husebyhönsen

Tillsammans med påfåglarna bor ett gäng Husebyhöns (även kända som Torparhöns), en ras som låg fröken Florence varmt om hjärtat och som tidigare har funnits på bruket. Nu är de tillbaka igen i två flockar ledda av tupparna Karl och Greger. Hönorna värper små fina ägg och ibland ruvar de fram riktigt söta små kycklingar.

Kaniner

Närmsta granne med växthuset bor två kaniner. Trots att de ser olika ut till färgen är de båda av den svenska lantrasen gotlandskanin och del av en genbank för bevarande av rasen. De är honor och heter Södergårds Druva och Södergårds Vide. De är nyfikna och alltid sugna på en pratstund.

Våra fyrbenta vänner

På Huseby sker även en hel del hästarrangemang under säsongen. Det klipps gräs med hjälp av riktiga hästkrafter nere i köksträdgården och en del av grässlåttern görs med häst. I vårt fina stall flyttar det ofta in stiliga hästar av olika slag, bland annat har Ardennerklubben hingstvisningar och fölmönstringar.

Husebyhunden

På Huseby arbetar även hunden Tutti. Hon hjälper sina kollegor med lite av varje runt om på bruket. Ibland jobbar hon på slottet, men hon hittas också ute på området eller på kontoret i Gamla Smedjan där hon styr upp saker och ting. Följ Tuttis arbete på instagramkontot ”Husebyhunden”.

Ann-Charlotte Hermansson
Trädgårdsmästare och hönsmamma på Huseby Bruk