Djuren på Huseby

Nere i köksträdgården hittar man Familjen Stephens hundhus, här sprang det tidigare runt mopsar och andra små lurviga hundar av olika slag. Numera är det påfåglarna som håller hov i det fina lilla gula åttkantiga huset. Gänget som numera bor i hundhuset heter:

Farbror Blå

Tror själv att han är den stiligaste killen på jorden, han är fullkomligt övertygad om att alla damer med eller utan vingar älskar honom. Men under den uppblåsta fasaden gömmer sig en snäll liten farbror med ett stort blått hjärta.

Pärlan

En riktig diva som vet vad hon vill, hon styr och ställer med alla som kommer henne nära. Hon är en väldigt duktig mamma som med sträng och fast vinge uppfostrar även de värsta ligisterna, en riktig liten påfågelpärla är hon.

Albin

Gängets dramaqueen och hypokondriker. Är lite låghalt efter en skada som han ådrog sig i ungdomen, frågar du honom själv så uppstod skadan när han försökte rädda en vacker mö från att svimma. För det mesta spankulerar han runt på stadiga ben men när han inte får som han vill haltar han mer än vanligt.

Flingan

En blyg liten snövit viol som älskar godis. Är lite avvaktande för det mesta men vankas det godis så lägger hon huvudet på sned och blinkar med sina vackra ögon. Hon är en riktigt rar liten sötnos som man bara måste tycka om.

Husebyhöns

Tillsammans med påfåglarna bor ett gäng Husebyhöns (även kända som Torparhöns), en ras som låg fröken Florence varmt om hjärtat och som tidigare har funnits på bruket. Nu är de tillbaka igen i två flockar ledda av tupparna Lucifer och Greger. Hönorna värper små fina ägg och ibland ruvar de fram riktigt söta små kycklingar.

Kaniner

Närmsta granne med växthuset bor två kaniner. Trots att de ser olika ut till färgen är de båda av den svenska lantrasen gotlandskanin och del av en genbank för bevarande av rasen. De är honor och heter Södergårds Druva och Södergårds Vide. De är nyfikna och alltid sugna på en pratstund.

Våra fyrbenta vänner

Vi har även en hel del hästarrangemang under säsongen. Det klipps gräs med hjälp av riktiga hästkrafter nere i köksträdgården och en del av grässlåttern görs med häst. I vårt fina stall flyttar det ofta in stiliga hästar av olika slag, bland annat har Ardennerklubben hingstvisningar och fölmönstringar.

Husebyhunden

På Huseby arbetar även hunden Tutti. Hon hjälper sina kollegor med lite av varje runt om på bruket. Ibland jobbar hon på slottet, men hon hittas också ute på området eller på kontoret i Gamla Smedjan där hon styr upp saker och ting. Följ Tuttis arbete på instagramkontot ”Husebyhunden”.

Ann-Charlotte Hermansson
Trädgårdsmästare och hönsmamma på Huseby Bruk